Waartoe zijn wij op aarde (1)?

Overvalt je niet wel eens dat gevoel: waar doen we het eigenlijk voor als bibliothecarissen in psychiatrische ziekenhuizen? Zijn we meer dan een groot kopieer- en uitleenapparaat, zoals ik laatst iemand hoorde zeggen. Een luxe, geavanceerde kopieer- en uitleenmachine, maar toch.

Atlas of New Librarianship
Tijd voor wat inspiratie. Toen ik in juli bij GGZ Rivierduinen kwam werken vond ik bij het rondneuzen tussen de boeken ‘The Atlas of New Librarianship’ van R. David Lankes. Lankes zegt dat de ‘MISSION of LIBRARIANS is to IMPROVE SOCIETY through FACILITATING KNOWLEDGE CREATION in COMMUNITIES’. Door te klikken op de verschillende termen kom je op een uitleg wat hij onder de verschillende termen bedoelt.

Bibliothecaris = conversaties faciliteren
Mijn vrije vertaling hiervan is dat bibliotheken meer zijn dan alleen verzamelingen van ‘artifacts’, zoals Lankes ze noemt. Het moet een plek zijn waar mensen graag komen om met elkaar kennis te delen. Kennis deelt men, volgens Lankes, door ‘conversations’ te voeren met elkaar. De bibliothecaris moet in dit proces voor zichzelf een centrale rol opeisen. Hij moet zich afvragen wat de gespreksonderwerpen zijn binnen de organisaties en daar aansluiting bij zoeken.

Een voorbeeld: bijdrage aan evidence-based werken binnen opleidingen
Zo’n conversatie is bijvoorbeeld hoe opleiders het beste psychiaters, psychologen en verpleegsters kunnen opleiden om evidence-based te gaan werken. De bibliothecaris kan daarbij faciliteren:
– (e-)trainingen aanbieden in het zoeken (LUMC (e-learning) / VU (webcursus) / NTvG (handleiding medisch zoeken));
– een epidemioloog benaderen voor het leren beoordelen van artikelen (Trimbos-instituut (richtlijnen));
– een (deel van een) website bouwen met meer informatie (CATalysator of opnemen van CATmaker);
– aanwezig zijn bij verschillende CAT-presentaties;
– regelmatig overleg met de verschillende opleiders;
– een inspirerende, gezellige ambiance creëren waar iedereen graag komt studeren;
– etc.

Uitnodiging: waartoe denk JIJ dat we op aarde zijn?
Maar er is vast veel meer dat wij kunnen doen als ‘embedded librarian’. Ik hoor graag jouw suggesties. Waartoe zijn wij op aarde? In een volgende bijdrage ga ik daar verder op in.

Marc van Kuik

Eén reactie

  1. kipstrik

    interessante bijdrage! Ik vond vooral de term “conversaties” in de zin van kennisdeling etc. interessant. Zowel omdat het een relevante functie is, maar ook stiekem een beetje omdat ik eerst “conversies” las. Conversie ook interessant: van niet-weten tot weten, van één soort gedrag tot een ander gedrag. In die zin hangen conversaties en conversies samen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s